DOCUMENTACIÓ AUDIOVISUAL
Les Tic en l'educació secundària
Fonts de cinema i televisió, i de llibres
1. Selecciona dues bases de dades de cinema i televisió i compara les dues fonts.
He realitzat una mateixa consulta de la pel·lícula "La isla" a les pàgines web de IMDB i AllMovie.
El portal de IMDB, a primera vista ja es veu que es tracta d'una pàgina web molt completa i eficaç ja que presenta molta informació però ho fa de forma breu i atractiva als ulls dels usuaris. IMDB ofereix moltes opcions i facilitats però aquestes estan amagades dins d'apartats principals i costa una mica trobar-les però si es navega i s'investiga bé es pot trobar una informació molt acertada.
Per realitzar la meva cerca he anat al cercador simple i he escrit el nom de la pel·lícula buscava. A continuació, m'han sortit un llistat de films que contenen la paraula "isla" i, en primer lloc, m'ha sortit la que jo estava buscant. Al seleccionar-la, m'ha redirigit a la pàgina oficial del film on hi ha la fitxa tècnica amb les dades més essencials d'aquesta. Podem trobar el títol, l'any que va ser creada, la duració, el gènere, i també la data que va ser creada a Espanya. A més surt la puntuació que posen els usuaris, la fotografia de la portada del film i el tràiler d’aquesta. Més avall veiem l’argument, el nom del director, dels escriptors, i dels actors. Després trobem una galeria amb vídeos i fotografies de la pel·lícula, un llistat amb informació dels actors, una storyline, les paraules clau, un altre cop el gènere, el crèdit de la companyia, dades tècniques i altres addicionals d’interès. Com podem veure la pàgina conté una informació molt completa, gairebé no hi falta res i està tot molt ben ordenat ja que utilitzen moltes imatges i les explicacions estan exposades de forma breu per tal d’oferir una lectura més ràpida. He pogut trobar la pel·lícula que buscava a través del cercador simple però, en el cas que no l’hagués trobat, IMDB dóna també la opció de cerca avançada. En aquesta hi trobem tres sistemes de cerca, el primer és la cerca de navegació per títols. Aquí apareixen diversos filtres a través dels quals podem escollir el gènere, la valoració de l’usuari, el títol, etc. La segona opció és la cerca per nom, aquesta dóna la opció d’escriure el nom i la data de creació de la obra, l’horòscop dels actors, el gènere el pes i la biografia d’aquests. Per últim trobem les col·laboracions i aquí podem trobar persones que han coincidit en el càsting de les produccions i també persones que han col·laborat en el film com productors, guionistes o realitzadors.
URL (IMDB): http://www.imdb.com/title/tt0399201/plotsummary?ref_=tt_ov_pl
Pel que fa a AllMovie, la seva pàgina inicial és molt senzilla, només trobem una panoràmica de fotografies, un cercador simple, xarxes socials i un menú. Aquí hi trobem la opció de cerca avançada i aquesta conté filtres que són de gèneres i subgèneres, la data de creació de la pel·lícula, la puntuació dels usuaris, la duració, estats d’ànim o temes i tons de pel·lícules. Això és tot el que ofereix AllMovie en la seva cerca avançada que si comparem amb IMDB ens resulta molt reduït. He procedit a posar el nom de la pel·lícula al cercador simple i llavors ha sortit tot un llistat de films que contenen el nom “isla” tan sigui en castellà o amb anglès i posa també el nombre de resultats que han sortit però, com que n’hi ha molts i no he trobat la pel·lícula que buscava, m’he estimat més anar a la cerca avançada. Aquí he seleccionat la opció d’acció i he tornat a escriure el nom del film. Bé, com que així tampoc m’ha sortit, he optat per posar el títol en anglès i, a continuació, m’ha tornat a sortit un llistat de films el primer dels quals, era el que jo volia. La pàgina del film d’aquesta web també és força visual, la informació que hi ha és la més bàsica ja que podem trobar el nom, gènere, duració, valoració dels usuaris, argument i fotografia de la pel·lícula. A baix veiem que hi ha diferents filtres com són estats d’ànim, paraules clau o temes. També veiem un apartat de pel·lícules relacionades i una galeria de fotos. Hi ha un menú on hi trobem una review, un apartat amb informació de tots els actors, a releases podem veure els formats, dates i llocs on s’ha creat el film i a l’últim anomenat related, hi trobem pel·lícules relacionades. Els dos portals web contenen informació similar ja que han de oferir la més bàsica la qual seria la fixa tècnica i dades oficials. No obstant, la forma de mostrar el contingut és diferent. IMDB és més visual i té una quantitat de informació molt més completa que AllMovie ja que la seva cerca avançada ofereix moltes mes opcions per realitzar una cerca mes detallada. A AllMovie he hagut de canviar l’idioma de la pel·lícula perquè sinó no la trobava. A més, l’argument a IMDB és doble ja que trobem dos escrits cadascun fet per un autor diferent, però també té una sinopsis. A AllMovie en canvi, només hi ha una sinopsi. En conclusió, el sistema de AllMovie és molt més senzill ja que no compte amb gaires opcions ni filtres de cerca, en canvi, a IMDB hi ha molts més filtres però aquests es troben força amagats i s’han de saber buscar bé per tal de fer una cerca més eficaç i concreta.
URL (AllMovie): http://www.allmovie.com/movie/the-island-v314781
2. Localitza en una font per localitzar llibres (catàlegs, ISBN,...) un llibre relacionat amb la temàtica del teu blog. Descriu el procés seguit, i comenta i valora la font i el resultat obtingut.
A través del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona (http://crai.ub.edu) hem buscat al cercador del qual disposa la pàgina web, la paraula TIC i hem trobat 144 resultats. Ens ha sorprès la multitud de llibres dels quals disposa el CRAI de la nostra universitat. Però hi ha un que ens ha cridat l’atenció per la seva simplicitat i les bones referències.
Aquest és l’enllaç al llibre:
Es titula : Manual imprescindible de las TIC en la educación de l’autor Jorge Castellanos.
És de l’editorial Anaya Multimedia, és en castellà i té 456 pàgines.
Aquest llibre, mostra com, mitjançant la combinació adequada dels elements multimèdia suportats en les TIC, el docent pot fer les seves classes més atractives i enriquidores per al seu alumnat, aconseguint un major grau d'atenció i motivació. Els autors, professors de l'assignatura de les TIC a l'Educació que s'imparteix en els graus de magisteri en educació infantil i educació primària de la Universitat Rei Juan Carlos, han buscat realitzar un manual pràctic i amè que serveixi perquè un lector sense coneixements informàtics aprengui a manegar, de manera senzilla, els programes d'ordinador més utilitzats a escala educativa.
Ha estat un procés molt fàcil i ràpid amb multitud d’opcions.