DOCUMENTACIÓ AUDIOVISUAL
Les Tic en l'educació secundària
Fonts digitals de premsa, ràdio i televisió
1. Comparació dels sistemes de cerca de continguts (hemeroteques i cercadors) dels diaris "El Periódico" i "ABC".


Al comparar els sistemes de continguts dels diaris “El Periódico” i “ABC” hem obtingut uns resultats i aquests són que el Periódico obté un total de 18 punts i l’ABC 15.
Hem apreciat una diferència mínima en la puntuació però hi han hagut algunes dissimilituds entre aquests dos diaris i això s’ha degut a que alguns dels seus elements de cerca han variat i que cadascun fa ús d’un sistema diferent.
Pel que fa al primer indicador de continguts, la cobertura temporal del Periódico és d’un 3, n’hi ha molta ja que el seu sistema de cerca va des de l’any 2005 fins el 2016 i, per tant, abarca al menys 10 anys de cobertura. Per altra banda, l’ABC també presenta una cobertura alta ja que podem trobar articles des del 1891 fins el 2016.
En quant als indicadors segons el sistema de consulta, el tipus de cerca que té el Periódico i l’ABC són la simple i l’avançada i per això, tenen una puntuació mitja.
Si observem el llenguatge de consulta dels diaris veiem que el Periódico no utilitza operadors booleans, ni cerca de frases literals, ni operadors de proximitat, ni utilització de parèntesis. En canvi, el diari ABC, té una puntuació mitjana ja que té al menys la cerca amb booleans i la frase literal.
En quant a l’acotació de filtre temporal, el periódico té una puntuació baixa ja que només delimita les dates de la cerca i el diari ABC igual.
Pel que fa l’acotació o filtre en col·leccions al diari del Periódico trobem que hi ha una cerca parcial amb una puntuació baixa ja que només classifica el contingut per seccions les quals són Opinió, Internacional, Política, Societat, Catalunya, Economia, Tecnologia, Esports, Oci i Cultura, GentTV i Ràdio. Per altra banda, l’ABC, té una puntuació nul·la ja que no conté cap tipus de secció.
En quant a l’acotació filtre per formats multimèdia, el diari del Periódico té una puntuació mitja de 2 punts ja que trobem els tres formats multimèdia possibles que són Fotografia, Gràfics i Àudio. L’ABC en canvi, té una puntuació de 0 ja que no dóna aquestes opcións de cerca.
Pel que fa a l’acotació de filtre en camps, els dos diaris tenen una puntuació d’un 0 ja que no permeten realitzar una cerca mitjançant els tres camps de títol, autor i secció.
En quant a la consulta per navegació cronològica, els dos diaris obtenen una puntuació alta ja que els dos presenten un servei d’accés de navegació per dates d’edició sobre el conjunt de continguts del diari.
Pel que fa a l’ajuda, cap dels dos diaris contenen textos explicatius que parlin sobre el seu sistema de cerca.
Si ens fixem en els indicadors de resultats, veiem que en la gestió de les llistes de resultats els dos obtenen una puntuació alta. El Periódico dóna la possibilitat de realitzar les dues accions principals amb les llistes de resultats tant ordenant el registre per rellevància i per data com per determinació del número de registres a visualitzar. En canvi, el diari de l’ABC també ho té però només per rellevància i determina el nombre de registres a visualitzar.
Finalment, pel que fa als camps visualitzats del registre del document doncs veiem que el Periódico té una puntuació alta de 3 ja que el sistema ofereix els quatre camps del registre del document els quals són l’autor, el títol, la data i snippet. L’ABC obté una puntuació baixa ja que només ofereix la data i l’snippet.
Amb aquest anàlisi i els resultats obtinguts hem pogut veure que el diari ABC té una cobertura temporal molt més gran que l’altre, el seu sistema de cerca avançada és força diferent a la del Periódico encara que per la puntuació obtinguda no sembli que hi hagi tantes diferències. L’ABC opta per oferir una cerca mes exacta a través de booleans i frases literals entre d’altres, i es limita a buscar per data de creació i no per seccions. En canvi el Periódico, opta per distribuir els seus continguts en diferents seccions i a més de per data de creació com l’ABC.
També hem pogut observar que quan realitzes una cerca per el Periódico no apareix text, nomes el títol de l’article però sí imatges i utilització de bona llegibilitat per destacar el contingut. En canvi, l’ABC sí que posa una introducció del contingut però no és tan visual, no destaca tant ni el format és tan atractiu. En aquest cerca no apareix el títol però aquesta pot ser més concreta ja que a través dels booleans podem realitzar una cerca més exacta del que volem ja que les seccions són un sistema mes general.
L’ABC busca articles que continguin la paraula exacta que has cercat, en canvi, el Periódico busca tot tipus de continguts que estiguin relacionats amb el tema sense necessitat d’aparèixer la paraula en qüestió.
2. Realitza una mateixa consulta en els dos diaris i comenta els sistemes de cerca i els resultats.
Document extret del diari del Periódico:
Títol: #EducationDay da 10 razones al estudiante para usar Twitter
URL: http://www.elperiodico.com/es/noticias/tecnologia/razones-para-usar-twitter-educacion-4582922
He realitzat una consulta amb les paraules “tecnologia en educació”.
A través de la cerca avançada he escollit la secció de notícies i la de tecnologia. En quant a la cobertura temporal que he seleccionat ha sigut d’entre el 2005 i el 2016.
Els resultats de la cerca han sigut totalment mínims ja que només he obtingut un article el qual no s’aproxima del tot al que buscava en un principi. Aquest fa una referència concreta a la xarxa social de Twitter i no a un tema més general com el que buscava. A més, a la introducció de l’article no apareix cap de les paraules que he posat en el cercador. Tot i això, el contingut del document es força interessant, esta ben estructurat i té bona llegibilitat.
Document extret del diari ABC:
Títol: “La infanta Doña Elena inauguró ayer el colegio <Luis Braille> de la ONCE”
URL: http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/sevilla/abc.sevilla/2005/03/04/013.html
He realitzat una consulta amb les paraules “tecnologia en educació”.
A través de la cerca avançada he fet ús d’alguns operadors booleans de la següent manera:
-
Amb totes les paraules: tecnologia en educació
-
Amb la frase exacta: la tecnologia en educació
-
Amb algunes paraules: aprenentatge, alumnes, aules
També he escollit la cobertura temporal al posar: buscar des de: 1/01/1891 fins el 31/12/2016.
Els resultats d’aquesta cerca han sigut igual de restringits que en el diari del Periódico ja que només he obtingut un article i, a més, d’una antiguitat de més de 10 anys. El document és una notícia que parla sobre la inauguració d’un col·legi per a discapacitats de Sevilla.
A l'article apareixen les paraules cercades com alumnes, aules, tecnologia i educació però, tot i amb l’ajuda dels booleans, no he aconseguit una correcta cerca del que volia.
3. Selecciona un lloc web d’una televisió o ràdio i analitza alguns o tots els elements que has analitzat per a la pregunta 1.
He escollit el cercador de la televisió catalana de TV3. Aquest només té un cercador simple, diferents seccions i un filtre per data.
La cobertura temporal no està indicada en cap lloc i la el sistema de cerca és simple, no hi ha cap opció de consulta avançada. En quant al llenguatge, no trobem operadors booleans, ni frases literals, ni operadors de proximitat. No obstant, hi ha la opció de delimitació de dates però en comptes de fer-ho per dies ho indiquen amb els apartats de “última setmana”, “últim mes” o “últim any”. En quant al filtre en col·leccions, només trobem una cerca delimitada per seccions les quals són vídeos, àudios, noticies, programes i galeries de fotos. Sí que trobem filtres per formats multimèdia en l’apartat de les seccions i aquests són el de vídeos, àudios i galeries de fotos.
En quant als filtres en camps determinats, la pàgina no permet realitzar una cerca mitjançant els camps de títol i autor però sí per secció. No trobem un servei d’accés de navegació per dates d’edició sobre el conjunt del contingut, només hi ha un filtre per data. Tampoc hi ha cap tipus d’ajuda ni textos explicatius sobre el sistema de cerca.
La televisió no dóna la opció d’ordenar els registres però sí que determina el nombre de registres a visualitzar al principi de la llista dels resultats. En quant als camps visualitzats del registre del document, el cercador ofereix el títol, la data, l’autor i l’snippet.
Realitza una consulta i comenta el sistema de cerca i els resultats obtinguts.
Document extret de la pàgina web oficial de la televisió de TV3:
Títol: Munté: "L'escola és un element clau per formar ciutadans competents en el món digital"
URL: http://www.ccma.cat/324/munte-lescola-es-un-element-clau-per-formar-ciutadans-competents-en-el-mon-digital/noticia/2715447/
He realitzat una consulta amb les paraules “tecnologia en educació”. A continuació he escollit la secció de notícies i he utilitzat el filtre per data posant la opció de "últim any". Amb aquesta cerca he obtingut dos notícies com a resultat les quals són del febrer d'aquest mateix any i fan referència al tema de la innovació i les tecnologies en les aules educatives. He descartat una de les dos ja que parla de robòtica i aquest és un tema molt específic que no és del tot del meu interès. Així doncs, he escollit l'article que quedava que tot i ser molt breu ja que remarca el tema que estava buscant al principi. Aquest parla sobre l'important paper que desenvolupen actualment les escoles com a centres d'innovació i formació digital a través de les tecnologies implantades a les aules.